Orde in je huis = rust in je hoofd

Brabantia reikt je 10 tips aan om snel & slim je huis op te ruimen

Je hebt de volgende weken extra tijd voor de grote lenteschoonmaak? Of je hebt het net drukker dan ooit maar snakt naar een opgeruimd huis? Brabantia steekt iedereen een hart onder de riem… en deelt tien tips om het overzicht te behouden én klusjes veel fijner te maken.

1. Hanteer de 5 minuten-regel
Wat zijn 5 minuutjes in een dag, niets toch? Dus ga – bijvoorbeeld voor je ’s avonds in de zetel ploft – even door je huis en ruim de grootste rommel op. Denk aan plaids plooien, rondslingerende kleding in de wasmand doen, vuile afwas wegzetten… Als iedereen in huis helpt, ben je nog sneller rond. Maak er een vaste gewoonte van, zo sta je elke dag op in een opgeruimd huis, wat wonderen doet voor je humeur 

2. Ruim eerst de keuken op
Vooral de keuken kan snel een slagveld worden… Hou de rommel onder controle door allereerst de afwas bij te houden. Zet na elke maaltijd dus alles in je afwasmachine of was af met een sopje. Zo start je telkens in een opgeruimde keuken en vermijd je dat vuile borden en pannen zich opstapelen. Handige hulpjes – bijvoorbeeld om afwasaccessoires bij elkaar te houden – lonen voor meer orde in je keuken. Wil je ook meer fun? Steek dan eens samen met je kinderen de handen in het sop of haal je partner erbij om een afwasmomentje bij te praten.


3. Geef alles een vaste plek
Niets zo verraderlijk als een klein stapeltje! Vermijd dat rommel zich ophoopt en sorteer tijdig. Geef daarom alles een vaste plek en kies bij voorkeur voor laden en kasten om linnen, papieren, speelgoed en andere zaken op te bergen. Zo vindt iedereen in huis ook makkelijk alles terug. Tip voor wie jonge kinderen heeft: werk met kleuren en spreek samen af wat bij welke kleur hoort.


4. Hou de was bij
Rondslingerend wasgoed geeft al snel een rommelige indruk. Bedenk een simpel systeem om alle kleding schoon en geordend te houden. Zo kan je met wasmanden, wastassen of wasboxen werken, in verschillende kleuren, of gebruikmaken van een kledingrek om stukken op te hangen. Haal kleding ook meteen uit de droger of plooi je was als hij van de waslijn komt. Kinderen kunnen hier trouwens perfect bij helpen.


5. Wik & weeg
Minder is meer, dat weet iedereen. Bekijk daarom eens kritisch de inhoud van je kasten. Wik en weeg wat je niet meer gebruikt, nodig hebt en waar je iemand anders een plezier mee kan doen. Denk aan kleding, schoenen, tassen… Belangrijk detail: vul de vrijgekomen ruimte niet met nieuwe spullen maar hang alles overzichtelijk aan een rek.


6. Stel een schema op
Een opruimroutine is goud waard voor meer rust in je hoofd. Maak een lijstje met dagelijkse to do’s, wekelijkse klussen en maandelijkse taken. Dat kan gaan van tijdschriften opruimen tot ramen lappen. Iedereen in huis een vaste taak geven, loont natuurlijk ook. Begin je aan een taakje? Zet de timer erbij, zo daag je niet alleen jezelf uit, maar geef je ook voorrang aan wat voor jou belangrijk is.


7. Creëer extra ruimte
Een plekje voor alles is een goed begin, maar wat als je klein woont? Kijk omhoog! Zo kan je vaak heel wat met niet benutte ruimte boven je ramen of aan muren. Hangende planken en plafondrekken creëren extra ruimte om spullen (die je niet zo vaak gebruikt) netjes op te bergen. Tof: stapelbare bakjes en voorraadbussen, eventueel transparant, zodat je meteen zicht hebt op de inhoud.


8. Blijf sorteren
Meer tijd thuis doorbrengen, betekent ook meer afval. Zoek een systeem dat werkt voor jou, bijvoorbeeld een afvalemmer met verschillende vakken zodat je gemakkelijk kan sorteren en recycleren. Met een vaste ‘afvalverzamelplek’ in huis, hou je het sorteren ook langer vol. Ook kan je, bijvoorbeeld met kleurrijke kunststof afvalemmers, een slimme en ruimtebesparende oplossing creëren om allerlei andere spullen te sorteren: speelgoed, hobbymateriaal, klusgerief… Met hun eigentijdse design zijn heel wat afvalemmers vandaag sowieso een leuke blikvanger in huis.


9. Verspil minder en hergebruik
Check regelmatig de inhoud van je voorraadkasten en controleer de vervaldatum van producten, zo voorkom je voedselverspilling. Zet producten met de snelste vervaldatum ook vooraan in je kast. Er bestaan tal van handige voorraaddozen, stapelbaar, die je mee helpen organiseren. Heb je nog oude kratjes van fruit of wijn? Ook die kan je gebruiken om keukenitems in op te bergen. Laat je creativiteit gerust de vrije loop om je huis origineel op te ruimen. 

10. Ga creatief aan de slag
Nog beter dan afval opruimen… is afval voorkomen. Wist je dat je sommige groenten na gebruik gewoon opnieuw kan laten groeien? Restjes lente-ui of kool, sla, wortelgroen, ontkiemende knoflooktenen of kruidenoverschotjes geef je moeiteloos een tweede leven in een ‘hergroeikit’. Budgetvriendelijk, ecologisch én staat lente-leuk in je keuken!


Over Brabantia
Van een bescheiden begin in 1919 is Brabantia vandaag uitgegroeid tot een internationaal designmerk dat bekendstaat om zijn praktische en stijlvolle keukenaccessoires en huishoudelijke artikelen. Brabantia ontwerpt kwalitatieve, slimme en vooral aantrekkelijke producten die het huis en het leven van consumenten elke dag een beetje mooier maken: ‘Designed for living’.

Voor meer informatie
RCA PR I Evelien Olaerts I T. +32 11 590 590 I evelien.olaerts@rca.be I www.rcapress.be

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.