Leuke en haalbare tips om het hele jaar rond zwerfafval op te ruimen

Ook na World Cleanup Day blijft Brabantia graag haar steentje bijdragen aan een schonere wereld. Samen met blogster Laura de Jong (@lauraenjames) reikt het milieuvriendelijke designmerk je leuke tips aan om regelmatig je eigen straat, de buurtbermen of een stukje bos zwerfafvalvrij te maken.  

Tip 1: start slim

Niets mis natuurlijk met spontaan afval opruimen als je iets ziet liggen. Maar je bereikt veel meer als je voorbereid start: met een grote vuilniszak of afvalemmer in de hand, handschoenen of een grijper. Check ook even de website van je woonplaats, want in veel gemeentes kan je gratis een startset afhalen. Durf gerust inventief te zijn. Zo kan een barbecuetang perfect dienstdoen als grijper. Ook kan je je sorteeremmer – zoals de compacte en vederlichte Sort&Go – meenemen om nog makkelijker afval in te zamelen.

Story image

Tip 2: maak het makkelijk

Misschien voelt het soms nutteloos, maar elke peuk of plastic zak die je opraapt, maakt een verschil. Wist je dat één sigaret 8 liter water kan vervuilen? Alle beetjes helpen, dus maak van zwerfvuil opruimen gerust een routine. Ben je op herfstwandeling? Neem dan een vuilniszak mee. Heeft je dochter atletiektraining of je zoon muziekles? Vul dat loze uurtje wachten zinvol in en maak een opruimommetje! Zelfs onderweg van school naar huis, op je vaste route naar de trein of naar je werk, kan je wekelijks wat meenemen.

@elisabeth.van.lierop
@elisabeth.van.lierop

Tip 3: schakel de kinderen in

Kinderen zijn makkelijk te verleiden tot een rondje zwerfvuil zoeken! Zeker met de opruimbingo van Brabantia erbij. Kruis samen aan welke soorten afval je onderweg opraapt en tel je punten. Vergeet niet om je kind handschoenen aan te doen. De grijper mag dan heel interessant zijn, hij is voor kleine handjes soms best lastig. En dan is de verleiding groot om met blote handen afval op te rapen…

@lauraenjames
@lauraenjames

Tip 4: pak ook de bron aan

Het is interessant om te kijken naar wat je hebt verzameld en of je hier iets aan kan doen. Dat geldt ook voor je eigen afval. Neem dus zeker al je afval onderweg mee naar huis en gooi het daar weg, bij de te recycleren fracties of het restafval. Brabantia heeft alvast heel wat handige en stijlvolle sorteerhulpjes in huis, zoals afvalemmers met meerdere binnenemmers.

 

Meer info:
https://www.brabantia.com/be_nl/world-cleanup-day

Evelien Olaerts - RCA PR - evelien@rca.be